Базални импланти

Терминът "базалната имплантология" се появи преди повече от 15 години. Техниката е разработена за да се работи в областа на имедиатно натоварване. Този метод се основава на знанието за костната физиология и костната функция.

www.drlazarevski.com    www.salifarif.com    www.dentalimplants.bg   

Всеки базален имплант се фиксира най-малко на две места в кортикална кост . Този тип на кост осигурява висока степен на минерализация. Имплантите се поставят изключително в плътна кост , която всеки има. Тази кост не се резорбира през целия живот, дори след ваденето на зъбите, така че не е необходимо увеличаване на костта и повдигане на синусите. Кортикалната кост е идеална за предаване на натоварването, поради високата степен на минерализация. Тя дава възможност за незабавно(имедиатно) натоварване и възможност за поставяне на моста веднага след имплантацията. По този начин, дори и в случаи на тежка загуба на кост, и пълно обеззъбяване пациентът може да получи красива усмивка след няколко дни.

Процедура по поставянето на базален имплант:

 1. Прави се първоначален клиничен преглед и рентгенова диагностика. След уточняване на всички въпроси назначава се датата на лечението.

 2. Лечението често започва веднага, тъй като необходимите условия за конвенционалното имплантиране не са необходими за базалните импланти, ако засегнатите зъби просто се извадят.

 3. В деня на операцията зъбите се изваждат(ако има такива) и базалните импланти са поставят.

 4. Веднага след поставянето на имплантите започва протетичното лечение – вземат се отпечатъци и се започва с изработването на мостовата конструкция. След няколко часа, максимум до следващия ден се поставя времената пластмасова конструкция. От този ден можете да започнете да се храните и говорите нормално.

Моля, имайте предвид , че рутинни контроли са задължителни за поддържане на успеха на работата и гаранцията.

Предимства на базални импланти:

 1. При базалните импланти се изисква само една хирургическа интервенция.

 2. Базалните импланти са поставят и веднага се шинират с мостова конструкция. В някои случаи е възможно да се постави окончателният мост веднага, в други случаи(например, когато зъбите които се екстрахират са във видимата зона) първият мост е временен.

 3. Малкият брой на хирургични и други стъпки за лечение намаляват общите разходи.

 4. Малкият брой на хирургични стъпки за лечение намалява възможността за грешки.

 5. Поради това че базални импланти могат да бъдат веднага натоварени, пациентите могат бързо да подновят нормалният си начин на живот.

Недостатъци на базалните импланти:

 1. Базалните импланти не могат да се използват в случаите, в които няма двустранно равномерно натоварване

 2. Случаи на възстановяване на единичен зъб.

 3. За възтановяване на цяла зъбна редица се изисква поставянето на повече импланти в сравнение с стандардните винтови импланти

 4. Много трудно предвидима естетика

 5. Базалната имплантология изисква поставяне на конструкция възможно най-скоро след операцията. Материалът , от който е изработено окончателното изграждане зависи от желанията на пациентите , финансовите възможности , както и индивидуалното състояние.

Плазма богата на растежни фактори    Цени на зъбните импланти    Автогенна кост    Зъбни импланти 

Какви са потенциалните проблеми, свързани с незабавното натоварване? Ние не може да се предскажем линията на венеца в случаите когато зъбите се изваждат едновременно с поставянето на имплант. Причината е , че костта ще се свие след екстракцията и част от обема й ще се загуби. При такива случаи особено в горната челюст, първия мост може да се наложи да бъде заменен, след 6-24 месеца за по-добър външен вид, по-добро съответствие с венеца , и за по-добраи фонетика. Имплантите не се заменят, те си остават същите.